Pokojové rostliny

Jak stěhovat pokojové rostliny

Většina z nás sdílí svůj domov s malými zelenými kamarády – pokojovými rostlinami. Pokud se však rozhodneme přestěhovat, můžeme čelit nečekanému problému – jak rostliny přestěhovat, aniž by přišly k úhoně? Během stěhování mohou být vystaveny nejrůznějšímu nebezpečí – nedostatku vody, nedostatku světla, tepelným šokům nebo dokonce mechanickému poškození. Abyste dokázali vaše rostliny přepravit do jejich nového domova bez poškození, měli byste je na stěhování začít připravovat s dostatečným předstihem. Pokud rostou v křehkých hliněných či keramických květináčích, měli byste je nejméně tři týdny před stěhováním přesadit do nerozbitných plastových květináčů stejné velikosti.

Pokojové rostliny

Rostliny na stěhování důkladně připravte

  • Pokud se jedná o větší rostliny, dva týdny před dnem stěhováním je prořežte. Zahradnickými nůžkami odstraňte odumřelé listy, větve a květy. Díky prořezávání budou rostliny kompaktní, a bude se s nimi během přepravy snáze manipulovat. Jakmile se přestěhujete, rostliny znovu obrazí a budou zdravé, bujné a atraktivní. Nestříhejte kaktusy a sukulenty (například aloe).
  • Týden před dnem stěhování zkontrolujte rostliny, zda neobsahují hmyz a parazity. Pokud použijete insekticidy, buďte opatrní a dodržujte pokyny na etiketě.
  • Dva dny před dnem stěhování rostliny normálně zalévejte a dbejte na to, abyste je nepřelili. Příliš mnoho vody může způsobit zmrznutí rostlin v chladném počasí nebo podpořit růst plísní, pokud se stěhujete v létě.

Rostliny na stěhování pečlivě zabalte

  • Večer před stěhováním nebo ráno v den stěhování rostliny zabalte. Velké rostliny zabalte do starého prostěradla nebo hedvábného papíru, abyste zabránili zlomení větví.
  • Květináče s menšími rostlinami umístěte do krabice tak, aby se těsně vešly na dno. V případě potřeby nacpěte do krabice zmačkaný papír kolem dna květináče, aby držel na místě.
  • Po stranách krabice prorazte otvory pro přívod vzduchu a volně upevněte víko, aby rostliny mohly dýchat. Krabice zřetelně označte nápisem neklopit.
  • Během stěhování kontrolujte, zdali je ve stěhovacím prostoru příjemná teplota. Chladné a horké teploty mohou vašim rostlinám uškodit.
domácí rostliny

Po přestěhování vybalte rostliny jako první

Jakmile se ocitnete v novém domově, je důležité uvést rostliny do stejného stavu, v jakém byly předtím. Vybalte je co nejdříve a umístěte je na jejich místo, aby se aklimatizovaly. Můžete je přesadit zpět do keramických květináčů ve kterých byly před stěhováním.

Díky vašemu plánování a pečlivé pozornosti zvládnou vaši zelení přátelé cestu do nového domova úspěšně. Stejně jako vy budou rostliny připraveny na to, aby v novém domově radostně vzkvétaly.