Déšť

Nezapomeňte během stěhování svůj byt chránit

Stěhování, zvláště těžkých elektrospotřebičů a rozměrných skříní, představuje velké riziko v podobě oděru zdí, naštípnutých stupnic schodiště nebo poškrábání podlahy. Taková situace může nastat tehdy, pokud se rozhodnete pro stěhování svépomocí a nemáte dostatečné zkušenosti s použitím stěhovacích pomůcek a dostatečně velkou fyzickou sílu. V takovém případě mohou být škody na nábytku i na samotném obydlí velké a je nutná oprava, která je spojena s dalšími zbytečnými výdaji.

Bydlení

Jaké nejčastější poškození při stěhování nastává?

Mezi nejčastější „úrazy“ na vašem majetku jsou rýhy na zdech, poškozené schodiště, uvolněné zábradlí, promáčknuté zárubně a dveře, proražené parkety, prasklé kachličky a hluboké rýhy na měkkých dřevěných, laminátových nebo vinylových podlahách. Všechny tyto typy poškození pak vyžadují poměrně náročnou a drahou opravu.

Jak k mechanickému poškození majetku nejčastěji dochází?

Nejčastěji dochází k poškození těchto věcí v případě neodborné manipulace s těžkými břemeny a rozměrnými kusy nábytku. Pokud i vy máte ve svém inventáři například velkou lednici, vestavěné skříně nebo třeba pohovku, stěhování těchto věcí v malých prostorech neuspěchejte. Naopak se snažte celou akci co nejlépe naplánovat a vybrat optimální sklon a úhel naklonění předmětů během manipulace. Pokud budete během stěhování jednat zbrkle, může dojít nejen k poškození na obydlí, ale také na samotném nábytku. A v nejhorším případě může dojít ke zranění.

Stěhování

Připravte si trasu předem

Dříve, než se pustíte do manipulace, projděte si krok po kroku celou trasu. Ujistěte se, že v prostoru nejsou žádné překážky. (dekorace, obrazy, krabice, menší kusy nábytku nebo cokoli jiného – nábytek mohou poškodit i skoby ve zdi po obrazu) Trasa až k autu musí být dostatečně prostorná a volná. Pokud prší, určitě doporučujeme (pokud to prostor dovolí) mezi vchodem a vozem umístit plachtu, která poslouží jako střecha. Na interiérovou podlahu doporučujeme položit kartonové krabice, které zamezí uklouznutí a poškození podlahy.

Své síly nepodceňujte!

Hmotnost nábytku je klíčová. Během stěhování jsou potřeba minimálně dvě osoby. Větší kusy nábytku tak vyžadují větší spoluúčast, minimálně čtyř osob. Poškození na majetku je důsledkem podceňování počtu lidí potřebných ke zvedání a přenášení těžkých břemen. Ujistěte se, že používáte vhodné, pevné boty s protiskluzovou podrážkou. I takové drobnosti zajistí lepší bezpečí při práci nejen vám, ale i vašemu majetku. Vyhnout se jakýmkoliv potížím chce každý z nás. Proto doporučujeme pro stěhování vaší domácnosti najmout stěhovací firmu Odnesto.cz. Náš tým má se stěhováním zkušenosti a garantuje bezpečí vašich věcí!